Tudok „ezerjó” megoldást – gyógyír az emésztőrendszernek

Ismeritek azt a kis lilás színű virágot, ami 100 aranyat ér? Legalábbis őseink ezt tartották az ezerjófűről.

A növény gyógyító hatását még Khirón kentaur fedezte fel. Az elmúlt évszázadok során a kis ezerjófű rendkívül megbecsült gyógynövény volt, ezért nem meglepő, hogy az évek során számtalan népi elnevezése született: cintórium, százforintos fű, földepe, epefű, lázfű, gyomorfű, hasfájásfű vagy a boszorkányok füve. Mágikus tulajdonságokkal ruházták fel, füstjét pedig kígyók elüldözésére és távoltartására is használták.

A kis ezerjófű nehezen védekezik a rivális gyomokkal szemben, és igen érzékeny az altalaj minőségére. Ezért szinte biztosra vehető, hogy ahol rátalálunk, ott tiszta a talajvíz.

Öttagú, rózsaszín virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Termése kétrekeszű, sokmagvas toktermés. Virágzásának kezdetétől egészen augusztusig gyűjthető a szára is, amelyet gyorsan, árnyékos helyen (maximum 40 °C) kell szárítani. A felelősségteljes gyűjtő a föld felett kb. 5 cm-re vágja le a szárat, és ügyel arra, hogy ne húzza ki a növényt gyökerestül. Élőhelyét nem szabad teljes egészében „learatni”, néhány példányt épségben ott kell hagyni. Az ezerjófű ugyanis lassan kezd eltünedezni a szabad természetből. Magyarországon is védett növény.
Termesztése nem könnyű, ezért a legegyszerűbb az, ha gyógynövényboltban vásároljuk meg.

-    Kis ezerjófű virágos hajtás 
Elsősorban emésztési panaszok kezelésére ajánlják. Jótékonyan hat a máj és az epehólyag, valamint a nyombél működésére. Serkenti a bélmozgást, támogatja a gyomornedvek és a nyál termelődését, közismert étvágyjavító. Csillapítja a gyomorégést, a böfögést és a felfújódást, egyszersmind felveszi a harcot a bélrendszeri parazitákkal. Javítja az anyagcserét. Erősíti a lép működését, ezért vérszegénység, valamint fertőző eredetű betegségek (pl. sárgaság) esetén kiválóan hasznosítható. Külsőleg – pakolások, balzsamok vagy tinktúrák formájában alkalmazva – felgyorsítja a sebgyógyulást. Hatásai már önmagukban is rendkívül erősek, átütően keserű ízű hatóanyagai miatt, így más emésztésjavító gyógynövényekkel (ürömfű, cikória, gyermekláncfű stb.) együtt ajánlott a használata.

-    Fehér üröm leveles vagy virágos hajtás
Általános adagolása legfeljebb napi 5 g, ám várandós és szoptatós kismamáknak ez a kis mennyiség is tiltott. Túladagolása hányást, hasmenést okozhat. Az ezerjófű gyógyító likőrök, gyomorkeserűk és ürmös gyógyborok egyik alapösszetevője. Afrikában a konyhában is felhasználják fűszernövényként, elsősorban levesekhez.

Emésztési panaszok esetén próbáld ki teakeverékeinket, gyógyteáinkat:
-    Pannonhalmi Gyomor gyógynövény tea
-    Herbária Emésztést elősegítő tasakolt teakeverék
-    Herbária Emésztést elősegítő filteres teakeverék
-    Ánizstermés tasakolt monotea
-    Fodormenta levél tasakolt monotea
-    Keserű édeskömény termés tasakolt monotea
-    Herbária Szélhajtó Filteres Teakeverék
-    Közönséges cickafark virágos hajtás filteres tea

Felhasznált forrás: 
www.fitoterapiakalauz.hu