Mi köze van a sör(élesztő)nek a krómhoz?

A króm egy nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet a szervezet nem állít elő, ezért ezt az étrenddel szükséges bevinni.

Ám ez sem könnyű, mivel a táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem felszívódása rendkívül csekély, mindössze 0,4- 2,8 %!

A króm mindenütt megtalálható: a vízben, a talajban, a biológiai rendszerekben. Leggyakrabban két formája fordul elő: a háromértékű és a hatértékű, mely utóbbi ipari szennyezésekből (fémipar, olaj- és szén-, hulladékégetés stb.) származó toxikus forma, rákkeltőnek minősítették. Erős korrózióállósága miatt rozsdamentes acél, továbbá festékek és színező pigmentek, faanyagvédő és bőrápoló szerek gyártására is felhasználják.

Táplálkozás-élettani szempontból az élelmiszerekben található háromértékű króm érdekes számunkra.

A krómhiány ritka, de egyes vénásan táplált betegeknél a cukorbetegség jeleit diagnosztizálták mindaddig, amíg krómot nem adtak az infúzióhoz.

A toxikus mennyiségű túladagolás a csekély felszívódás és a fokozott kiválasztás miatt szintén nagyon ritka. Azonban étrend-kiegészítővel történő bevitel esetén a vese és májbetegeknek figyelniük kell, hogy ne adagolják túl a krómbevitelüket.

A króm legjobb forrása a sörélesztő. Nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonamag, a hüvelyesek magja, a hús, a máj, és a sajt tartalmazza. Az Európai Unióban a krómot és annak bizonyos sóit az élelmiszeripar hozzáadhatja különböző élelmiszerekhez és étrend-kiegészítőkhöz. A nyersanyag feldolgozása is befolyásolja a króm-tartalmat, például a finomított gabonák kevesebbet tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésűek, és azoknak a savas élelmiszereknek, amelyek előállításánál rozsdamentes acél eszközöket vagy tároló edényeket használtak, megnőtt a króm tartalmuk.

A króm, mint nyomelem pótlását – orvosi javallat alapján – az alábbi betegségben szenvedők igényelhetik:
•    2-es típusú cukorbetegség és glukóz-intolerancia
•    zsíranyagcsere-problémák

A szakirodalom leírja, hogy bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a króm tartalmú étrend-kiegészítőkkel, főleg ha azokat rendszeresen fogyasztják. Ide sorolhatók egyes gyomorsav szabályozó készítmények (gyomorsavlekötők, protonpumpa gátlók, H2-receptor blokkolók), amelyek csökkenthetik a króm felszívódását vagy növelik kiválasztását, továbbá béta-blokkolók, kortikoszteroidok, inzulin, nem-szteroid-gyulladáscsökkentők, amelyeknek a hatása a nyomelemmel együtt fogyasztva fokozódhat, illetve növelhetik a króm felszívódását.

Használata előtt mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát!

Krómot tartalmazó étrend-kiegészítők:
-    Fahéj kivonat+króm kapszula
-    Fahéj Kapszula 60 db
-    Herbária Multivitamin
-    Herbária Senior Multivitamin

Felhasznált forrás:
www.fitoterapiakalauz.hu