Gluténérzékenység és a gluténmentes diéta

A cöliákia a lakosság 1-2%-át érinti, de csak minden 10. tud a betegségéről.

Autoimmun betegség, amely nem allergia és nem is ételérzékenység), hanem a vékonybél bolyhait támadja meg. Emiatt felszívódási zavarokat, hiánybetegségeket okoz, és akár súlyos szövődmények kialakulásához vezet, ha nem kezelik. A betegség családon belül halmozódik.

A nem cölikáliás gluténérzékenység ugyanakkor ételintolerancia, étel érzékenység, amely elsősorban emésztőszervi tűneteket okoz.

Meg kell, hogy említsük a gabonaallergiát (búza allergia, kukorica allergia, zab allergia), ami pedig étel allergiát jelent. Ez esetben az emésztőszervi tünetek mellett bőrtünetek és légúti tünetek is kialakulhatnak, súlyos esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat.

A gluténérzékenység tünetei

  • krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás
  • hányinger, hányás
  • emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet
  • tejcukor emésztési zavar (másodlagos laktázhiány – laktózérzékenység),
  • fogzománc hibák, a fogak korai romlása, elsősorban a maradandó metszőfogakon, vízszintesen, szimmetrikusan látható zománc hiba
  • visszatérő hólyagok, aphthák rendszeres megjelenése a szájban
  • ezeken kívül előfordulnak különleges tünetek is, mint például:
    • hosszan tartó fáradékonyság
    • migrénes fejfájás
    • hajhullás
    • soványság – hízás képtelenséggel
    • menstruációs problémák

 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a cöliákia csak akkor diagnosztizálható, ha a páciens még nem kezdett bele a gluténmentes diétába!

A betegség felismerését megkönnyítik az alábbiak:

  • étkezési napló vezetése
  • patikai gyorsteszt
  • laborvizsgálat (cöliákia panel) – nem étel intolerancia vagy ételallergia tesztre van szükség
  • bélbiopszia

Orvosilag igazolt cöliákia esetén a háziorvos igazolást adhat ki, ami személyi adókedvezmény igénybevételére jogosít.

 

Cöliákia szövődményei, társbetegségek

  • hiánybetegségek alakulnak ki a nem megfelelő felszívódás miatt
    • vérszegénység - vashiány, folsavhiány
    • csontritkulás – kalcium, magnézium és D vitaminhiány
  • egyéb autoimmun betegségek is megjelenhetnek:
    • 1-es típusú cukorbetegség
    • pajzsmirigy betegség
    • reumás sokízületi gyulladás
    • májműködési zavar
  • meddőség
  • policisztás ovárium szindróma (PCOS), inzulinreziszencia
  • súlyosa esetben daganatok és szívproblémák előfordulhatnak

 

A gluténérzékenység kezelése

Jó hír az érintetteknek, hogy a cöliákia teljesen tünetmentessé tehető gluténmentes diétával. A vékonybél károsodottságától függően a 6-24 havi diétával a cöliákia teljesen tünetmentessé tehető. A diétát viszont soha egyetlen egy étkezés alkalmával sem szabad felfüggeszteni. A cöliákia kezelési módja a kompromisszum mentes, élethosszig tartó gluténmentes étrend.

Éppen ezért mindig minden termék címkéjét el kell olvasni, étteremben, vendégségben meg kell érdeklődni, hogy az étel (vagy ital) miből készült, csak így kerülhető el a véletlen diétahiba.

 

A gluténmentes diéta

Tiltottak a glutén tartalmú gabonafélék és az abból készült ételek:

  • búza
  • rozs
  • árpa
  • legtöbb esetben a zab is, amely ugyan gluténmentes,
    de betakarítás feldolgozás során szennyeződhet gluténnel.

 

Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke.

 

Mit jelent az, hogy gluténmentes?

20 mg/kg a gluténmentesség határértéke.  E határék feletti gluténtartalmú termék nem nevezhető gluténmentesnek.

 

Gluténmentes élelmiszerek

Miből készülnek?

  • számos alternatív gluténmentes gabona létezik, amelyek beépíthetőek a gluténmentes étrendbe:
    • rizs, kukorica
    • hajdina, köles, cirok
    • quinoa, teff, amaránt
    • zab – ha az garantáltan gluténmentes
  • használhatók a maglisztek, rostok, hüvelyesek, szuperfoodok
    • burgonya, csicseriborsó, bab, tökmag, napraforgómag, mandula, mák, dió, mogyoró, gesztenye, psyllium, chia-mag  stb.

 

Biztonságos gluténmentes termékek

Nagy divat ma gluténmentes élelmiszereket előállítani. Sajnos ezt sokan bármilyen szakmai tapasztalat és megfelelő technikai, technológiai háttér és minőségi tanúsítványok nélkül teszik.

Ha mint vásárló, vagy kereskedő garantáltan gluténmentes terméket szeretne vásárolni, akkor keresse az áthúzott búzakalász logót, aminek a jelentése, hogy a termék olyan előállító üzemből származik, amelyet AOECS (Európai Cöliákia Társaságok Szövetsége) tanúsított. Az logó alatt megtalálható szám az országot és az üzemet, valamit a terméket jelöli.

Látogasson el üzletrünkbe, ahol számos gluténmentes termék közül válogathat!

(Forrás: Csermely Gergely, gluténérzékeny.hu)