10 emberből 9 szenved fogínyproblémáktól

A gyulladásos ínybetegségek a fogszuvasodással együtt a széles körben elterjedt betegségek közé tartoznak.

Az étkezés után a szájüregben felhalmozódó plakk által kiváltott ínygyulladás szinte minden korcsoportban megtalálható.

Az egészséges szájban az ínyszélt a foggal összekötő hámszövet védi a fogágyat, épsége elengedhetetlenül fontos a fogágy egészségének megőrzéséhez, mivel közvetlenül a fog felszínéhez kapcsolódik, és védelmet nyújt az ételmaradékok és a fogágyban található baktériumok ellen.

A plakk-képződés az étkezések természetes velejárója, mindennapos dolog. A plakkbaktériumok előszeretettel szaporodnak a hasadékokban, a fog és a fogínyszél közötti területeken. Ezek a területek fogkefével nehezen elérhetőek, így fogmosás során gyakorta nem tisztítjuk meg ezeket megfelelően. Ha a plakkot rendszeresen nem távolítjuk el, akkor a fogínyszél begyullad. A gyulladás következtében a fog és az íny közötti védőhám visszahúzódik, és úgynevezett tasakok képződnek. Ez az állapot lehet a kiindulópontja a két leggyakoribb fogágybetegség - az ínygyulladás és a gyökérhártya-gyulladás - kialakulásának.

A fogínygyulladás első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd. Később az íny pirossá és duzzadttá válik. Amennyiben az irritált fogínyt nem kezelik, elkezd visszahúzódni, kialakul az ínysorvadás. A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, és kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. Amennyiben nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed, a fog fokozatosan meglazul, és végül ki is eshet.

A fogínyproblémák elsődleges okát a plakkok (felhalmozódott baktériumtelepek) jelentik, melyeket a megfelelő eszközökkel és jó szájhigiéniával meg lehet szüntetni. A legfontosabb a jó tisztítási technika, mellyel minden plakk-maradványt el lehet tüntetni a fogakról, különös tekintettel az ínyszélekre. Nagyon fontos még ezenkívül a fogközök naponta történő alapos tisztítása, és végül, de nem utolsósorban a megfelelő hatékonyságú, kifejezetten fogínyproblémák kezelésére kifejlesztett fogkrém használata. Ilyen alapos kezelés mellett még a hosszabb ideje gyulladt fogíny is képes regenerálódni.

Megelőzésre és a már kialakult problémára érdemes kipróbálni az alábbi termékeket:

Cserszömörcés szájspray mentolos

Cserszömörcés szájvíz mentholos ízű vagy keserűmandula ízű vagy citrom ízű

Cserszömörcés foggél zsályával vagy echinaceával

Kamillavirágzat tea

 

Ráadásként pedig 5 módszer, amivel védheted a fogínyedet:

#1 Számolj le a lepedékkel!

Az ínygyulladás nemcsak kellemetlen, hanem igen széles körben elterjedt probléma. Hogy jó eséllyel elkerüld, akadályozd meg a plakkok képződését a szádban, étkezések után a lepedéket próbáld a fog és a fogínyszál közötti részről is eltávolítani, hogy a baktériumok ne kezdhessék meg pusztító munkájukat. Ha már kialakult a fogkő, mindenképp fordulj szakemberhez, aki egy teljes körű fogkő-eltávolítással sokat tehet az ínyed egészségének megőrzéséért.

#2 Használj szájvizet!

A fog- és ínyproblémák megelőzésében igazi aduásznak számítanak az ínyben elszaporodott baktériumokat terjedését gátló szájvizek is. Egy alapos szájvizes öblögetés igazán nem rabol el sok időt, cserébe az ínyedet hosszú távon is karban tarthatod vele, az pedig csak plusz pozitívum, hogy friss és kellemes leheletet biztosít.

#3 Táplálkozz jól!

Egyél megfelelően, de legalábbis úgy, hogy az a fogínyednek is jó legyen. Vértezd fel szervezetedet olyan fontos tápanyagokkal, amelyek segítik az íny egészséges működését. Az E- és F-vitamin mellett a C-vitamin és a Q10 koenzim az, amiknek jelentős szerepük van a fogíny “belülről való táplálásában”, ahogyan olyan ásványi anyagoknak is, mint a kalciumnak, valamint a fluoridnak.

#4 Csak lassan!

Sem étkezésnél, sem pedig fogmosásnál nem érdemes gyorsan, kapkodva közelíteni fogínyünk felé. Egy-egy éles kenyérhéj, chipsdarab éppolyan kárt okozhat a fogínyben, mint egy túlzott vehemenciával mozgatott, félresikló fogkefe, amivel komoly sebet is ejthetünk a szánkban. Ha már megtörtént a baj, mindenképp fertőtlenítsük, hogy megakadályozzuk az elfertőződést.

#5 Masszírozd az ínyed!

Ha a lehető leggondosabban kiválasztott fogkrémmel és fogkefével rendelkezel, akkor is akadnak még jótékony kiegészítő praktikák a fogínyvédelem terén. Ilyen a hüvelyk- és a mutatóujjal végzett gyengéd masszázs is. Dörzsöld be egy kis szájvízzel ujjbegyeidet, majd fogd az ínyed az ujjaid közé, és finoman masszírozd be. Felpezsdíti az ínyszövetek vérkeringését, és ellenállóbbá, erősebbé teszi. Ha túl hosszúak a körmeid és tartasz a sérülésveszélytől, válassz inkább speciális, ínymasszírozó kefét a feladathoz.

Forrás:  www.hazipatika.comwww.nlcafe.hu

Fotó forrása: www.pixabay.com