10 ok, hogy miért fogyasszuk a fokhagymát rendszeresen

A fokhagymát sokan szeretjük, de sokan még a szagától is irtóznak.

Szeretjük, vagy nem szeretjük, mégis mindannyian ismerjük sokrétű gyógyhatását, számos jó tulajdonságát. Ezeket gyűjtöttem most ide nektek.

De mielőtt belevágnánk, még egy kis bevezetőnek annyit, hogy tudtátok, hogy mennyire más íze lehet ugyanannak a fokhagymának, ha máshol terem? Nemrég volt lehetőségem egy tőlünk keletebbre és délebbre fekvő országban egy ebéd alkalmával az ott termett fokhagymát megkóstolni. Mintha nem is ugyanazt a növényt fogyasztottam volna, mint amit itthon ismerek! Ez persze nem véletlen, hiszen a fokhagymában több mint huszonötféle hatóanyag, enzim, vitamin, ásványi anyag, nyomelem található meg, melyek összetétele és mennyisége a termőtalajtól és az éghajlattól függően némileg módosulhat.

De mire is jó, ha fokhagymát fogyasztunk?

1. Természetes antibiotikum, a benne található allicin nevű olajnak köszönhetően, ami számos mikroorganizmus ellen bevethető. Sőt antibakteriális hatása miatt még a húsok egyik fontos tartósítószereként is használják.
2. A benne található nyomelemeknek, vitaminoknak köszönhetően immunerősítő hatással is rendelkezik.
3. Érdemes tudni, hogy felső légúti megbetegedések ellen is hatásosan használják évszázadok óta a fokhagymát. Nyersen, teának elkészítve vagy összetörve mézzel elkeverve elsősorban köhögés és hörghurut, de gyulladt hangszálak ellen is kiváló. 
4. Egyes kutatások szerint fontos szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében, mivel a fokhagymakivonatok a legkülönbözőbb fázisokban gátolják az állati és növényi sejtek osztódását, így gátló hatással lehetnek az emberi tumorok kialakulására is.
5. Gyomor- és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves.
6. Gombás fertőzések (pl. candida, bőrgomba) kezelésére vagy ezek ellen is kiváló gyógymódot jelent a fokhagyma fogyasztása.
7. Jól ismert az értisztító, vérnyomáscsökkentő, vérzsírcsökkentő hatása. Enyhíti a trombózisveszélyt is, mivel több benne lévő anyag, gátolja a vérlemezkék (trombociták) összetapadását.
8. Bármilyen hihetetlen, a fokhagymát évezredek óta mint a nemi potenciált fokozó szert, afrodiziákumot is ismerik. Azért randit megelőzően érdemes óvatosan bánni a fokhagyma fogyasztásával smiley
9. Tuberkulózis esetén kifejezetten hatásos ez a gyógymód. Fogyassz el a nap folyamán egy egész fokhagymát. Kezdj két cikkel éhgyomorra, a többit pedig elosztva adagokra, bármilyen formában fogyaszthatod. A legjobb hatás akkor érhető el, ha nyersen fogyasztjuk.
10. Szintén éhgyomorra fogyasztva sokat segít székrekedés és aranyér esetén, de még fülfájásra is hatásos.

Persze, ahogy az előbb már a randinál említettem, figyelnünk kell az elfogyasztott fokhagyma mennyiségére, hiszen amellett, hogy fogmosással nem igazán tudjuk a gyomorból felfelé áramló „szagot” eltüntetni, tudni kell azt is, hogy a növény aromaanyagai a vérbe bekerülve eloszlanak az egész szervezetben és részben a verejtékkel együtt hagyják el a testet, ami bizony kellemetlen testszagot is okozhat. 
Ismerünk néhány – sajnos nem minden esetben hatékony – trükköt ezen illatanyagok semlegesítésére – ilyenek például a meleg tej, a méz, a vörösbor, a pörkölt kávé vagy a friss petrezselyem, de a legegyszerűbb védekezés, ha partnerünk is fokhagymát fogyaszt, így a „szaghatás” sokkal elviselhetőbb. smiley

Komolyra fordítva a szót, az élelmiszeripar erre a problémára fokhagymakészítmények széles választékával rukkolt elő. Ezek kapszulás, tablettás, stb. kivonatok vagy olajok, melyek lényege, hogy csak a vékonybelekben oldódnak fel, így elkerülhető a rossz lehelet, sőt, még az illatanyagok verejtékbe kerülése is.

Érdemes tehát kipróbálni ezeket a készítményeket: 
-    Bano Fokhagyma kapszula étrend-kiegészítő készítmény 90 db
-    Bano-féle Fokhagyma-Galagonya-Fagyöngy kapszula 100 db

Felhasznált források:
www.biobody.hu
www.filantropikum.com